Megtudtuk, mikor jönnek az új bankjegyek Magyarországra

Folytatja a forintbankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új 5 ezer és a 2 ezer forintos bankjegyek 2017 márciusától jelennek meg a készpénzforgalomban. A 2016 előtt kibocsátott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017- július 31-ig használhatóak a készpénzes fizetések során.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, a biztonsági elemei és a képi megjelenés tekintetében is megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletű bankjegyeket hoz forgalomba. Az új bankjegyek 2016. november 15-től válnak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzforgalomban - a készpénz ellátási lánc szereplőinek felkészülése után -

2017. március 1-től találkozhatunk majd a megújított 2 ezer és 5 ezer forintos címletekkel.

A jelenlegi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek a megújított változatokkal együtt, 2017. július 31-ig maradnak párhuzamosan a készpénzforgalomban. Ezt követően a 2016 előtt kibocsátott 2 ezer és 5 ezer forintos címletű régi bankjegyeket bevonja a jegybank, vagyis 2017. augusztus 1-től már csak a megújított 2 ezres és 5 ezres forintos bankjegyekkel tudunk majd fizetni.

A régi bankjegyek nem veszítik el az értéküket, a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen váltja át azokat.

A nehezén már túlvagyunk

A bankjegycsere közel 70 százalékán már túl van a jegybank, hiszen már megújultak a 20 és 10 ezer forintos bankjegyek, a kisebb címletekből pedig már jóval kevesebb van forgalomban. Most az 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyen a sor. A program utolsó részében pedig a legkisebb címleteket, azaz az ezreseket és az ötszázasokat cserélik majd le.

A cél az, hogy 2018-ra azt az állapotot érjük el, hogy minden egyes forgalomban lévő címletből már csak egy a megújított változat legyen forgalomban

- mondta el a korábban Pataki Tibor, Készpénzlogisztikai igazgató (MNB).

A csere egyébként az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek, a statisztikák szerint tavaly 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

Már nem sokáig lehet fizetni a régi 20 ezressel

Jó ha tudjuk, hogy az idei év végén az MNB bevonja a készpénzforgalomból a 2015 előtt kibocsátott régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig, azaz 2016. december 31-ig használhatóak a vásárlások során a régi bankjegyek.

  • A vásárlások során érdemes régi 20 ezresekkel fizetni az év végéig, így a rendelkezésre álló régi bankjegyek a természetes készpénzforgalmi folyamat során cserélődnek le.
  • A bevonás napját követően a hitelintézetek a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli névértéken (díjmentesen) törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

 

www.penzcentrum.hu